Kassenroute Westland - L.A. van Schie

foto: Shoot your shot media

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: L.A. van Schie

L.A. van Schie is weer zo’n typisch Westland familiebedrijf. Het bestaat al sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw, ooit gestart door naamgever Leo van Schie. Paul en Cock namen het bedrijf over en inmiddels zit ook Wes, zoon van Cock, als derde generatie in het bedrijf.

L.A. van Schie

De familie Van Schie richt zich met name op de Engelse markt. Dat is echt hun specialiteit. Voor die Engelse markt telen ze losse tomaten. De Britse retailers hebben zeer strenge eisen ten aanzien van voedselveiligheid, en daar is met de bouw van de kas en bedrijfsruimte begin jaren ‘90 uitgebreid rekening gehouden.

Britse markt

Momenteel teelt L.A. van Schie het ras Mediax, van de Naaldwijkse veredelaars Axia. Die tomaat is speciaal ontwikkeld voor de losse oogst, en is zeer breed inzetbaar door de Britten. Van soep tot salade, van sandwich tot pasta, overal komt de tomaat goed tot zijn recht.

In 2003 volgde er nieuwe uitbreiding bij het bedrijf. Er werd een nieuwe sorteerloods ingericht en het teeltareaal uitgebreid naar 7,5 hectare. The Greenery vroeg of het bedrijf ook het centraalsorteerproject tomaat over wilde nemen. Daar wilde de familie Van Schie wel over nadenken, en zo ontstond het telerscollectief Tomselect. Gezamenlijk konden zij toen een moderne centrale sorteerhal voor losse tomaat optuigen.

Samenwerken

Samenwerken hoort sowieso bij L.A. van Schie. Tomselect is daar een voorbeeld van, maar ook de aansluiting bij telersvereniging Oxin Growers. Daar vindt de verkoop plaats van L.A. van Schie, waarbij Oxin Growers de afspraken maakt tussen de telers en de kopers. Zo worden de kosten en de kennis van verkoop, handel, logistiek, marketing en distributie gedeeld met elkaar, waar iedereen van profiteert.

In 2007 werd de derde en laatste locatie van L.A. van Schie gebouwd, aan de Hoenderparklaan in Kwintsheul. Het bedrijf waar je nu voor staat, wordt gerund door Wes van Schie.

Tomatenseizoen

Hoe ziet een tomatenseizoen er uit bij L.A. van Schie? Er wordt niet belicht in het bedrijf, dus het jaar heeft een duidelijk ritme. In december komen de nieuwe plantjes de kas in. Dat betekent dat de planten voldoende gegroeid zijn in maart om de eerste rijpe tomaten te kunnen oogsten. Dit zijn rode tomaten van ongeveer 85 gram.

Richting de zomer wordt het echt druk met oogsten. In de warmste weken wordt er elke week wel twee keer geoogst per plant, die meterslang kunnen worden. De geoogsten tomaten gaan in blauwe kratten, die vervolgens naar de sorteerloods van Tomselect vervoerd worden. Daar worden de tomaten verwerkt voor de klant die via Oxin Growers een bestelling heeft gedaan.

Ergens rond half november komen de laatste tomaten van de plant. Dan hebben de plantjes bijna een jaar lang hun werk geleverd. Als de allerlaatste tomaat van de plant is gehaald, trekt men al het gewas uit de kas. De kas kan weer helemaal gereinigd worden en klaargemaakt voor nieuwe plantjes, die het jaar erop weer de heerlijkste tomaten gaan produceren.

Licht, warmte en water

Drie dingen zijn er nodig om het jaar een succes te maken voor de tomatenplanten bij L.A. van Schie: licht, warmte en water. Als het echt heet wordt, in de zomer, drinkt een tomatenplant tot 2,5 liter water. Daar gebruikt het bedrijf voornamelijk hemelwater voor, dat opgevangen wordt in basins. Het water wordt ook gebruikt om voedingsstoffen toe te voegen. Al het water dat de plant niet drinkt, wordt weer opgevangen en hergebruikt.

Voor de warmte zetten we een WarmteKrachtKoppeling in, de meest efficiënte en duurzame machine om aardgas om te zetten in elektriciteit, warmte en CO2. De elektriciteit drijft de sorteermachines van Tomselect aan, de CO2 gaat naar de plantjes en de warmte is natuurlijk om de kas in de koudere weken op temperatuur te houden. Met een rendement van 95% is een WKK veel efficiënter dan een normale energiecentrale.

Naast de WKK is L.A. van Schie ook in het aardwarmtproject Nature’s Heat gestapt. Met negen telers uit de buurt wordt aardwarmte van twee kilometer diep omhoog gepompt, door de kassen gestuurd en dan weer de diepte in om weer op te warmen. Daarmee worden miljoenen kubieke meters gas bespaard, en veel minder CO2 gecreëerd.

Tot slot is er nog het licht. Dat komt van de zon. Daarom zijn kassen dus van glas gemaakt. Hoe meer zonlicht, hoe sneller de plant groeit en hoe eerder hij nieuwe tomaten gaat maken. Ondanks alle moderne technologiën blijft het uiteraard een natuurproduct, waarbij je dus afhankelijk bent van de seizoenen.

Duurzaamheid

Bij L.A. van Schie draait het om het zo duurzaam mogelijk produceren van de lekkerste losse tomaten. Daarbij staat de (Britse) klant centraal, en dan niet alleen de handelaren en de retailer, maar juist ook degene die uiteindelijk de tomaat eet. Voedselveiligheid is dus een vanzelfsprekendheid en het bedrijf voldoet dan ook aan alle eisen om dit te kunnen garanderen.

Kortom, L.A. van Schie is een typisch Westlands familiebedrijf, waarbij al generaties lang kennis en kunde overgedragen wordt om elk jaar weer de best mogelijke tomaten van de planten af te kunnen halen.

Kijk binnen bij L.A. van Schie

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van L.A. van Schie te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van L.A. van Schie