Kassen Route Westland - Nature's Heat
Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Nature's Heat
Nature’s Heat produceert aardwarmte in Kwintheul. Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een lokale en duurzame bron van energie waarbij nauwelijks CO2-emissies plaatsvinden. Er worden twee bronnen in de aarde geboord. Via één bron komt warm water omhoog. De warmte in het water wordt via een warmtewisselaar in de aardwarmtecentrale overgedragen aan het aardwarmte net. Het afgekoelde water gaat via de tweede bron weer terug de aarde in. Zo blijft het water in de aarde op peil.
Nature's Heat
Bij Nature’s Heat beleef je één van de meest revolutionaire ideeën om warmte te creëren. Dankzij geothermie kan er op een zeer duurzame manier warmte diep uit de aarde geoogst worden, dat gebruikt wordt door de tuinders om de kassen te verwarmen. Daarbij vindt er nauwelijks CO2-uitstoot plaats en is er nauwelijks impact op de omgeving. Ook volgens de overheid is aardwarmte een belangrijke en kansrijke duurzame techniek.
De aarde verwarmt de kassen bij Nature’s Heat!
Verschillende manieren van warmte
Er zijn verschillende manieren om warmte te creëren of te oogsten.
WKK
Ooit deed de intensieve glastuinbouw dat eerste, waar je soms nog wat oude bakstenen pijpen van ziet staan in het Westland. Hoe meer pijpen je had als tuinder, hoe meer aanzien. Inmiddels zijn de meeste tuinders over op aardgas, dat op hoog efficiënte manier verwerkt wordt in een Warmte Kracht Koppeling.
Deze zogenaamde WKK’s zijn mini energiecentrales, waar aardgas zeer efficiënt wordt omgezet in warmte voor de kas, elektriciteit voor de kas of het elektronet, en CO2, dat ook weer in de kas gepompt wordt als krachtmiddel voor de planten. Omdat er nauwelijks iets verloren gaat bij een WKK, ziet bijvoorbeeld de Europese Unie dat is als een duurzame manier van warmte opwekken. Tegelijkertijd zorgen de WKK’s van tuinders soms tot wel 11% van de elektriciteit in Nederland. Dus ook de netbeheerders zijn erg blij met de minicentrales.
Warmte van de zon
De kracht van de zon wordt al vanaf het begin gebruikt in de glastuinbouw. Daarom zijn kassen gemaakt van glas. Inmiddels liggen er bij veel tuinders ook zonnepanelen op het dak van de schuur. Naast Nature’s Heat telen de broers Freek en Joost Jansen bijvoorbeeld groene planten bij Plantanious, zij hebben enorm veel panelen op hun dak liggen.
Diverse manieren van aardwarmte
Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van aardwarmte. Zo kun je als tuinder een gesloten systeem aanleggen, een zogenaamde Warmte Koude Opslag. Dit is een systeem dat niet dieper dan 500 meter de grond in gaat. In de zomer “oogst” de tuinder dan warmte van de zon en pompt dat water de grond in, waarbij koud water omhoog komt. In de winter werkt het systeem precies andersom.
Van geothermie is sprake zodra de put dieper gaat dan 500 meter. In de meeste gevallen gaat het in de tuinbouw om putten van twee tot drie kilometer diep. Water dat vanaf die diepte opgepompt wordt, is tussen de zeventig en negentig graden warm. In de glastuinbouw zijn al een groot aantal projecten gerealiseerd, en zijn er op dit moment meerdere projecten in ontwikkeling.
Kas als Energiebron
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland hebben samen het programma Kas als Energiebron opgezet. Vanuit dat programma is de Kennisagenda Aardwarmte opgesteld. Partijen uit de sector en ondernemers bepalen samen de onderwerpen voor de kennisagenda en zetten de onderzoeksvragen uit. Hierdoor wil met snel grote stappen zetten op innovatie rondom aardwarmte en de optimalisatie van de toepassing van de energiebron.
Samenwerken
Waarom is geothermie nu zo typisch voor de tuinbouw? Omdat samenwerking nodig is op hoog niveau. Als ondernemer kun je niet in je eentje een aardwarmteproject draaien. Daarvoor is de gebundelde kracht van meerdere ondernemers en instanties nodig. En samenwerken is iets waar de Westlandse glastuinbouw bekend om staat. Dat is wat deze sector groot gemaakt heeft.
Dat zien we dus ook terug bij aardwarmteprojecten zoals Nature’s Heat, waar meerdere tuinbouwbedrijven in de omgeving op zijn aangesloten. Gezamenlijk innoveren, gezamenlijk investeren en gezamenlijk profiteren, dat zie je veel terug bij de Westlandse ondernemers. En dat is dan ook een belangrijke reden dat de glastuinbouwsector in het Westland gezien wordt als wereldwijd koploper.
Breder inzetbaar
Inmiddels is aardwarmte breder dan alleen de glastuinbouwsector. Deze techniek is natuurlijk op nog veel meer plaatsen toepasbaar. Langzaam gaan andere sectoren, zoals de industrie en de woningbouw, ook de kans zien van deze technologie. Water dat in de kas gebruikt is om de kas te verwarmen, is vaak nog steeds warm genoeg om woningen, kantoren of bijvoorbeeld zwembaden te verwarmen, voordat het terug de grond in gaat om weer opgewarmt te worden.
Op deze manier overstijgt de innovatie in de glastuinbouw dus de sector zelf, en heeft het ook op het gebied van energievraagstukken een positieve impact op de maatschappij.
Kijk binnen bij Nature's Heat
Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Nature’s Heat te zien is. Benieuwd?