In het Westland liggen ze soms wat verloren en verborgen in het landschap: bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom liggen ze uitgerekend daar en wat zijn de verhalen erachter?


Stichting Stelling 33

Stichting Stelling 33 geeft het erfgoed van de Atlantikwall met vernieuwende concepten betekenis. Dit doet de stichting door zowel bunkers als het landschap te ontwikkelen, samen met kunstenaars, architecten, ontwerpers, ecologen en onderzoekers. Zo wordt een van de meest tastbare herinnering uit de Tweede Wereldoorlog beter zichtbaar en in een hedendaags perspectief geplaatst.

Twee bunkers

In het Westland beheert de stichting twee stellingen (bunkers): Stelling 46 en Stelling 34, beide onderdeel van het voormalige landfront van de Vesting Hoek van Holland. Hier heeft Stichting Stelling 33 met ruimtelijke ingrepen de herkenbaarheid van het verhaal in het landschap vergroot.

Stelling 46

Stichting Stelling 33 adopteerde Stelling 46 (Widerstandsnest 46) in 2020 van de gemeente Westland en hier is het landschap voor de helft hersteld. Dit nieuwe landschap refereert nu naar zowel de situatie tijdens als na de oorlog. Tijdens de werkzaamheden kwam ook onder het maaiveld een ‘weggewerkte’ mortierbunker tevoorschijn. Deze is met een grote kraan op het nieuwe landschap teruggeplaatst.

In de munitiebunker is een expositie te zien met het thema ‘Breekbaar Landschap’. Ook vaart er tijdens een ‘Open Stelling’ een pendeldienst over delen van de oude tankgracht naar Stelling 34.

Stelling 34

Stichting Stelling 33 adopteerde Stelling 34 van het Hoogheemraadschap van Delfland. Hier zijn met een ruimtelijke ingreep de oorspronkelijke loopgraven weer zichtbaar gemaakt door deze terug te maaien in het graslandschap. Deze ‘groene loopgraven’ vormen nu wandelpaden die de twee bunkers weer met elkaar verbinden. 
De bunker is alleen geopend tijdens ‘Open Stelling’ vanaf Stelling 46 met een pendeldienst over delen van de oude tankgracht.

In de bunkers hangen objecten die inzicht geven in luchtfotografie door de Engelse Royal Air Force (RAF). Ook wordt het verhaal verteld van de ‘5 hanen boerderij’. Deze boerderij mocht in het schootsveld van de stelling aan de overzijde van de tankgracht blijven staan. Naar verluidt in ruil voor 5 hanen. Ook draagt de boerderij een bijzonder verhaal over desertie en onderduiken.

Bezoek de Stellingen

Tijdens ‘Open Stelling’ zijn beide bunkers geopend en verbonden met een pendeldienst over delen van de oude tankgracht.

In de bunkers is de expositie ‘Breekbaar Landschap‘ te zien. Hiermee wordt het verhaal verteld over het Westland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd doorkliefd met een 11 kilometer lange tankgracht.

Unieke overnachting

Een voormalige Duitse telefoonbunker uit 1943 is getransformeerd tot een prachtig verblijf voor twee volwassenen en twee kinderen, genaamd Cocondo. Geniet van een unieke overnachting middenin de natuur. Je slaapt hier letterlijk onder het leefgebied van o.a. de vos, marter, rugstreeppad, zandhagedis en zeldzame nauwe korfslak.

Wij zetten ons sinds 2013 in voor het behoud en de ontwikkeling van militair erfgoed en landschap. Met als doel een van de meest tastbare herinneringen uit de militaire geschiedenis in een hedendaags perspectief te plaatsen. Je bijdrage komt ten goede aan Stichting Stelling 33 en een deel schenken we aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Zodoende draag je met je verblijf automatisch bij aan de instandhouding van zowel erfgoed als natuur.

Openingstijden

Bezoek de bunkers tijdens de Open Dagen of andere evenementen. Houd onze agenda in de gaten!

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Stichting Stelling 33 – Bunkers in het Westland. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen