Neem een kijkje in de bunkers in 's-Gravenzande en Hoek van Holland

Tijdens ‘Open Stelling’ zijn onze stellingen en bunkers in het Westland geopend en verbonden met een pendeldienst over de oude tankgracht. Er wordt gevaren over de voormalige buitenste tankgracht van de Vesting Hoek van Holland met een zogeheten ‘Westlander’. Met dit type boot werden vroeger tuinbouwproducten verscheept van de tuinderijen naar de veiling. Je brengt op de open dagen een bezoek aan stelling 33, 34 en 46.

In de bunkers is de expositie ‘breekbaar landschap te zien. Hiermee wordt het verhaal verteld over het Westland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd doorkliefd met een 11 kilometer lange tankgracht.

Tijdens het programma nemen onze vrijwilligers je op sleeptouw door de bunkers. Ter ondersteuning ontvang je een folder met uitgebreide informatie. Zo kun je tijdens het varen ook zelf de verhalen achter het beton en water ontdekken.

Belangrijke details

Het programma start om 10:00 en eindigt om 13:00 bij Stelling 33 bij Oranjesluis in ‘s-Gravenzande. Deze locatie is goed bereikbaar per fiets of auto. Parkeren kan bij de ‘demokas’ van Jan Knijnenburg aan de Maasdijk 224A.

Kaarten
Volwassenen (12+): 16 euro
Kinderen (6-12 jaar): 9 euro
Dit programma is minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Let op:

  • Er is geen toilet aanwezig, behalve een kleine cabine op de boot voor hoge nood
  • Het programma is niet geschikt voor minder-validen
  • Drinken en etenswaren dien je zelf mee te brengen. Bij warm weer zorgen wij voor extra water

Tip

Aansluitend een lunch en bezoek aan meer bunkers? In de tuin van het restaurant van de Intratuin in ‘s-Gravenzande ligt een deel van Stelling 53. Hier kun je via een pad door het ‘bunkerpark’ wandelen.

Koop je ticket hier