Expositie 100 jaar Oranjebuurt in De Lier

Van 13 april tot en met 13 juli 2024 is er in Museum De Timmerwerf een nieuwe tentoonstelling te zien over 100 jaar Oranjebuurt – in de volksmond ook wel het Nieuwe Terrein genoemd. De bouw van de Oranjebuurt in De Lier startte 100 jaar geleden en was voor die tijd een modern project. Huizen met waterleiding en riolering: wat een innovatie. De samenstellers van de expositie hebben heel veel archiefonderzoek verricht naar de geschiedenis en de bewoners en willen deze informatie graag delen met alle belangstellenden.

Expositie en overig programma

Van alle woningen in deze wijk zijn de originele bouwtekeningen beschikbaar, inclusief de bouw- en bewoningsgeschiedenis per huisnummer. Tijdens de expositie worden er op de grote zolder regelmatig korte lezingen over de Oranjebuurt gegeven. Aan de hand van uniek beeld- en fotomateriaal laten we vanaf 1900 zien waarom deze wijk voor de Lierse gemeenschap gebouwd moest worden.

Op zaterdag 20 april wordt een eerste presentatie verzorgd met foto’s en kaarten. De aanleiding, de ontwikkeling en bouw van deze oudste Lierse wijk wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken. De bezoekers kunnen om 13.30 of 14.30 uur aanschuiven om deze lezing te volgen. Daarnaast staan er op 18 mei en 1 juni wandelexcursies door de wijk gepland, waarin we op zoek gaan naar originele bouwsporen. Op 8 juni staat een bezoek aan de 100-jarige Vredekerk gepland met voor de durfal een beklimming van de toren!

Meer informatie