kas met ladder en steekwagens om de druivenoogst in te halen in een druivenkas in het Westland

Westlandse druiven

Overheerlijke Westlandse druiven

foto: Bezoek Westland

Proef de Westlandse druif

Afhankelijk of de kassen gestookt worden of er druiven van de koude grond gekweekt worden en uiteraard ook van het druivenras, zijn in het Westland van juli t/m eind november druiven te koop. Zodra je ze geproefd hebt ben je verkocht. De onderstaande kwekerijen zijn de belangrijkste verkooppunten van Westlandse druiven.

oude druivenkas van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight met een lange blauw-groene houten tafel en druivenstruiken die links en rechts groeien onder het glas van de kas in het Westland

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Vierde generatie kwekers van biologisch-dynamische Westlandse tafeldruiven.

Lees meer

Druiven met pit!

Pauline Schouwenburg ontdekte waarom Westlandse tafelduiven zoveel lekkerder zijn dan druiven uit de supermarkt.

Druiven met pit!

Ontdek de geschiedenis van de Westlandse druif

De Westlandse druiven zijn een bekend begrip in Westland. De druiventeelt kent een bijzondere geschiedenis die we je graag willen vertellen!

Read More


Jan van Geest

Druiventeelt

foto: Arnold Beugelsdijk

Mijn passie voor de druif met zijn historie zijn voor mij de ingrediënten om trots op het Westland te zijn. Dit is het product waarmee het Westland groot is geworden.

Over Jan van Geest

De liefde voor de druif is me met de paplepel ingegoten.

Mijn vader had een commissionairsbedrijf in groenten en fruit en was gespecialiseerd in handel in Westlandse koeldruiven. Dat zijn druiven, meestal van het ras Alicante, van super kwaliteit, die geschikt waren om in de koelcel op te slaan, zodat er tot eind februari nog Westlandse druiven beschikbaar waren, die half oktober geoogst waren.

Als 12 jarige wist ik al dat ik ook “koopman”wilde worden en op 16 jarige leeftijd kwam ik na het MULO diploma gehaald te hebben, bij mijn vader in de koopmansbank op Veiling Westerlee. Op 17 jarige leeftijd reed ik op de brommer naar andere veilingen in het Westland om daar ook zelfstandig voor onze klanten in te kopen. In oktober van dat jaar kocht ik mijn eerste partijtje druiven voor eigen rekening, wat ik ook in de koelcel opsloeg en tegen de Kerst met winst verkocht. Dat leverde meer op dan de rente op de bank en zo had ik de smaak te pakken. Nadat in 1972 mijn vader op 57 jarige leeftijd overleden was, heb ik de zaak voortgezet. Mijn vader was mijn grootste vriend en beste leermeester. Van hem heb ik geleerd respect te hebben voor de teler, die trots is op zijn product.

Het kopen op de veilingklok was een enerverend beroep en heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar het rechtstreeks zaken doen met de druiventelers was voor mij het mooiste. Van deze mensen heb ik het meeste over de druiventeelt geleerd. Ik zeg tijdens een rondleiding dan ook vaak tegen de bezoekers: “Alles wat ik u vertel, heb ik van horen zeggen”.

Vrijwilliger bij historische druivenkwekerij Sonnehoeck

Sinds 2004 ben ik als vrijwilliger verbonden en verknocht aan de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwinsheul. Ik mag daar het PR en organisatiewerk doen. En met een fantastische groep vrijwilligers doen we er alles aan om deze Historische kwekerij, waar alles op het gebied van de druiventeelt nog in originele staat aanwezig is, voor de toekomst in stand te houden.

De Westlandse Druif is het mooiste product! Daarom ben ik er trots op om Westlander te zijn!

Men zegt wel eens: “Er loopt meer druivensap dan bloed door je aderen”, maar zover wil ik niet gaan.

Stel je vraag