wand met oude geisers in het Installatie museum in Naaldwijk in het Westland

Het Installatie museum

De Stichting Erfgoed de Loodgieter en oude Technieken heeft als doel het in ere houden van het vak/ambacht van de loodgieter. De stichting realiseert dat door het exploiteren van ‘Het Installatie museum’.

Wat laat het museum zien en waarom?

Het museum laat gereedschappen, materialen en heel veel toestellen zien die in de afgelopen 100 tot 150 jaar door de loodgieter zijn gebruikt, geïnstalleerd en onderhouden. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de oude verwerkingstechnieken die het ambacht van loodgieter rijk was.

De collectie is de afgelopen 35 jaar opgebouwd door Jaap Schut van het loodgieters geslacht Schut. Na de verkoop van het installatie bedrijf Schut-Loodgieter-Verwarming-Installatie, heeft Jaap Schut zich toegelegd op het behouden van de historie van het bedrijf en het tentoonstellen voor het algemeen nut van oude materialen, gereedschappen, toestellen, maar ook vele oude documenten, boeken, lesmateriaal over de toestellen en de bewerking van de oude technieken.

Wat zijn oude technieken?

 • Verweken van waterleidingen van loden pijpen, zowel loden pijpen als gereedschap zijn te zien.
  Verwerken van riolering van loden buizen en gietijzeren buizen, het gereedschap is er.
 • Verwerken van gietijzeren hand-waterpompen, repareren daarvan, pompleren en gereedschap is te zien en te voelen.
 • Verwerken van het loodgieters ambacht vroeger en ook nu nog volop: aanbrengen van zinken goten en hemelwaterafvoermateriaal, het aanbrengen van loodaansluitingen, dakbedekking op platte en schuine daken, aanleg van water, gas, cv installaties , heel veel is hierover door ons tentoongesteld.

Rondleidingen

Bezoekers worden door ons rondgeleid, waarbij wij uitgebreid vertellen over de gereedschappen en de toestellen.

Onze openingstijden zijn op afspraak, behalve op zondag. Wij zijn niet op vaste tijden aanwezig.

Het museum is gevestigd aan de Hovenierstraat 103 2671DB IN Naaldwijk.

We kijken uit naar uw bezoek!
Hartelijke groet,
Jaap Schut
Stichting erfgoed De Loodgieter en oude technieken

Openingstijden

Bezoek aan Het Installatie museum is op afspraak. Het museum is op zondag gesloten.

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Het Installatie museum. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

  Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


  sahara stay camping westland vlugtenburg zuid holland kamperen safaritent nederland

  Sahara Stay

  Een verblijf vol verhalen, dat ga je gegarandeerd meemaken als je verblijft op Sahara Stay. Op loopafstand van slag Vlugtenburg vind je een plek om een unieke vakantie te beleven.

  Sahara Stay

  Wanneer je door de poort van Sahara Stay stapt en he terrein oploopt waan je jezelf in een Oosterse wereld. Geuren van Marokkaans eten komen je tegemoet, de vrolijke kleuren naderen en het kampvuur staat alvast aan. Op het park slapen de gasten in Saharatenten. Dit zijn luxe ingerichte tenten, ook wel glamping tenten. Deze tenten zijn ook volledig ingericht in Marokkaans thema.

  Een totaal concept

  Sahara Stay is een totaal concept voor gasten die opzoek zijn naar een unieke vakantie, gasten die veel buiten bezig willen zijn en openstaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Gezinnen met kinderen, stellen, vriendengroepen, bedrijven en scholen komen hier om hun eigen verhaal te creëren.

  Wanneer je verblijft op Sahara Stay slaap je niet alleen in een Saharatent, je kunt ook deelnemen aan allerlei activiteiten. Activiteiten om volledig tot rust te komen, maar ook activiteiten waarbij je nieuwe dingen kunt leren. Dit is de perfecte combinatie tijdens de vakantie!

  Activiteiten

  Gasten kunnen genieten van activiteiten op het park en in de buurt van het park. Op het park kan er bijvoorbeeld genoten worden van massages, er kan een duik genomen worden in de hottub en er kan gezongen worden rondom het kampvuur. Ook kunnen gasten zichzelf uitdagen en een ijsbad training volgen, via de methode van Wim Hof.

  Om het park, op het strand om precies te zijn, vinden ook leuke activiteiten plaats, zoals surflessen van Dutch Surf Academy. Al met al een unieke ervaring voor iedereen die dat wil!

  Openingstijden

  Sahara Stay is in de zomervakantie een week te boeken. Buiten de zomervakantie zijn lange weekenden en midweken boekbaar, en kunnen er verblijven op maat worden samengesteld.

  Verstuur een e-mail

  Verstuur een mail naar Sahara Stay. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

   Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


   De Tuinderij

   De Tuinderij is een recreatieve feestlocatie die compleet dagvermaak voor grotere gezelschappen (vanaf 20 tot 500 personen) aanbiedt. De Tuinderij ligt binnen de gemeente Westland, grenzend aan Midden Delfland, midden in de polder en gelegen langs het water. Op 5 minuten rij-afstand van de A4 en 10 min rij-afstand van de A20 tussen Den Haag en Rotterdam is De Tuinderij centraal in Zuid-Holland een unieke en goed bereikbare locatie. De huisstijl van
   De Tuinderij is nostalgisch en sfeervol. Het activiteiten aanbod (zówel binnen- als buiten) is ronduit hilarisch en uniek te noemen. Dé ideale locatie voor uw verjaardag, jubileum, team- of bedrijfsuitje.

   De Tuinderij: unieke activiteiten en hilarische activiteiten

   Ben je op zoek naar iets unieks? Er zijn allerlei activiteiten te combineren, zoals: Plankgas door de Kas, Wc-Pot Race, Levend Tafelvoetbal, 4 op ‘n rij Ballenrace, ‘Waar is de mol?’, Touwdouwen (i.p.v. touwtrekken), Zweefbalspel, Voetdarts en Sumo-Worstelen. Ook zijn er buitenactiviteiten zoals E-Puch en
   E-kickbike Tours en Volkswagen Kevers voor een mooie tourtocht door gemeente Midden Delfland en Westland te boeken. Een rondvaart op een schuit (Kagenaar) behoord ook tot de mogelijkheden.

   Nostalgische feestzalen

   De Tuinderij heeft vijf nostalgische feestzalen met aansluitende terrassen. Geheel in een herkenbare jaren ‘70 stijl. In combinatie met één of meerdere (buiten) activiteiten, kunnen de huiskamers worden gebruikt voor bijvoorbeeld een verjaardag, bedrijfsfeest, jubileum of voor een heerlijk buffet of barbecue. Indien gewenst kan er ook bijv. een pub-quiz of muziekbingo in één van onze nostalgische feestzalen geboekt worden.

   De Tuinderij beschikt over ongeveer 200 eigen parkeerplaatsen. Parkeren is gratis en kan “voor de deur”. Vanaf 2024 beschikt De Tuinderij ook over een aantal elektrische oplaadpunten.

   Openingstijden

   De Tuinderij is dinsdag t/m zondag geopend voor reserveringen. De openingstijden zijn afhankelijk van geboekte uitjes en/of feesten.

   Telefonische bereikbaar:
   Maandag t/m vrijdag: 09:00 uur – 12:00 uur & 13:00 uur – 17:00 uur

   Verstuur een e-mail

   Verstuur een mail naar De Tuinderij. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen