Ontdek de 4 soepfietsroutes in de herfst

Het is jammer dat we vanwege de coronamaatregelen nog niet kunnen meefietsen met Marja van der Ende van Fietsen voor mijn eten. Gelukkig kun je in de herfst ook uitstekend zelf op pad. 'Soepfietsen' is leuk om te doen, gezond voor lijf en leden en je maakt op een heel andere manier kennis met je omgeving en lokale producenten.

Geschiedenis van het soepfietsen

De geschiedenis van het soepfietsen gaat terug naar 2018. Bezoek Westland ontmoet in dat jaar Marja van der Ende. Ze vertelt dat ze gestopt is om haar boodschappen bij de supermarkt te doen. Ze rijdt voor haar dagelijkse maaltijd alleen nog langs 'stalletjes langs de weg' in het Westland en langs kleine leveranciers van streekproducten. Haar idee heeft ze uitgewerkt in een beweging op Facebook: Fietsen voor mijn eten. We zijn geïntrigeerd en besluiten om samen met haar 'soepfietsroutes' te gaan maken. Inmiddels zijn we een behoorlijk aantal soeproutes verder.

Voorfietser Marja van der Ende

Voorfietser Marja van der Ende

Meefietsen of zelf fietsen

Marja's idee slaat aan! De online beweging groeit en mensen willen graag met haar meefietsen en haar verhaal horen. Bovendien gaan ze graag mee op ontdekkingstocht langs bijna vergeten producenten. Plekken waar nog op ambachtelijke wijze mooie (streek)producten gemaakt worden, van brood tot boter en van mooie groenten tot zelfgemaakte worst. En allemaal producten met een eigen verhaal.

Bij het rijden van de tocht heb je de keuze om op specifieke data met Marja mee te rijden. Dit gebeurt in kleine clubjes, zodat er samen veilig gefietst kan worden. De routes gaan langs kleine lokale producenten waar ingrediënten gekocht worden voor de soep en eindigen met het samen bereiden en opeten van de soep. Er kan ook gekozen worden om de routes zelf te rijden. De routes staan op Route.nl en zijn gratis te gebruiken. De allereerste route, uit de zomer van 2018, is de courgettesoeproute. Binnen 6 maanden tijd is de route 7.500 keer bekeken op Route.nl.

Vanwege de coronacrisis liggen de georganiseerde fietstochten op dit moment stil. Dit betekent dat er op dit moment nog geen data zijn waarop je met Marja mee kunt fietsen. We laten uiteraard weten wanneer er nieuwe data zijn. Voorlopig kun je dus best de routes op eigen gelegenheid fietsen.


Deze soeproutes kun je in de herfst zelf fietsen

De soeproutes zijn seizoensgebonden. In Route.nl is bij iedere soeproute aangegeven wat de beste tijd is om de route te fietsen. Wil je er in de herfst graag opuit en wil je ook gaan 'soepfietsen', dan zijn dit de routes die je gratis kunt gaan fietsen:

Courgettesoeproute

Dit is een mooie route van 33 km lang, door tuinderslaantjes, recreatie- en duingebied en dorpskernen en langs een aantal Westlandse bezienswaardigheden. Tijdens deze mooie fietstocht kun je onderweg verse ingrediënten verzamelen voor een overheerlijke courgettesoep. Bij de route zit ook een recept van soepexpert Linda Bosman. Tot half november zijn er courgettes te vinden in de stalletjes.

Klik hier voor de eerdere blogpost over de courgettesoeproute.
Klik hier voor de courgettesoep fietsroute op Route.nl.

Tomatensoeproute

Tijdens de 30 km lange Tomatensoepfietsen sprokkelen we de ingrediënten voor de tomatensoep bij elkaar, door langs kleine winkeltjes, boerderijen en kwekerijen te fietsen. Op de route, door Westland en Midden-Delfland, vind je locaties waar de lekkerste streekproducten gekocht kunnen worden, rechtstreeks van de kweker en boer. Tot november zijn er tomaten te vinden in de stalletjes.

Klik hier voor de eerdere blogpost over de tomatensoeproute.
Klik hier voor de tomatensoep fietsroute op Route.nl.Auberginesoeproute

De nieuwste soeproute is de 'Auberginesoeproute'. Deze 28 km lange route ontstond tijdens de coronacrisis, waarbij tuinders hun producten niet meer konden leveren aan restaurants in binnen- en buitenland. Deze soeproute neemt je mee langs de prachtige aubergines van Kwekerij van Luijk en langs boerderijwinkels in Midden-Delfland. Tot eind oktober zijn er aubergines te vinden in het stalletje van Van Luijk.

Klik hier voor de eerdere blogpost over de auberginesoeproute.
KJlik hier voor de auberginesoep fietsroute op Route.nl.

Pompoensoeproute

De pompoensoeproute past natuurlijk fantastisch bij de herfst. Deze bijna 38 km lange route neemt je mee langs een aantal locaties met de lekkerste eetbare pompoenen. Nog lekkerder wordt het als je de pompoensoep maakt volgens het recept van Marieke Berkhout van Stadstuinderij BuitenLeeft. 

Klik hier voor de eerdere blogpost over de pompoensoeproute.
Klik hier voor de pompoensoep fietsroute op Route.nl.

COVID19

Als je op pad gaat om een van de soeproutes te fietsen, houd dan rekening met de geldende maatregelen: houd afstand, vermijd drukte, was regelmatig je handen en meest belangrijke van al: blijf thuis als je verkoudsheidssymptomen hebt. In deze blogpost lees je meer waar je de komende zomer rekening mee moet houden bij je bezoek aan het Westland.

 

 

Datum

donderdag 10 september 2020

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!