Kassen Route Westland - Route 3

foto: Villa Gerbera

Fiets Kassen Route 3

In totaal zijn er 3 routes door het Westland die je meenemen langs grotere en kleinere glastuinbouwbedrijven. Dit is ROUTE 3. Je fietst vanuit het centrum van Naaldwijk langs de imposante bloemenveiling en door de dorpskernen Honselersdijk en Kwintsheul. Vanaf daar ga je tussen het glas en de natuur van de Broekpolder door weer terug naar Naaldwijk.

kaart met route 3 van de Kassen Route Westland
Kassen Route Westland – Route 3

Langs de route staat een aantal glastuinbouwbedrijven die zich verbonden hebben aan deze route. Bij ieder bedrijf op deze route staat een infobord voor de deur. Daar vind je QR-codes waarmee je meer te weten komt over die specifieke tuinder. Je gaat de kilometers diepe boorputten tegenkomen, de mooiste bloemen en de gezondste groenten.

We hopen dat je op deze manier meer te weten komt over wat er achter het glas in het Westland gedaan wordt. We wensen je veel fietsplezier.

Deze route is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland.

Je kunt de route op meerdere manieren ontdekken:

  • via de gratis digitale route app Route.nl (te downloaden via de App Store of Google Play),
  • via de audiotour app izi.Travel (te downloaden via de App Store of Google Play) of
  • door het uitprinten van de PDF met routebeschrijving
  • door het downloaden van de GPX-route

Klik op de onderstaande knoppen om de verschillende mogelijkheden te zien.

Deelnemende bedrijven in Route 3

Hieronder zie je langs welke tuinbouwbedrijven ROUTE 3 je meeneemt. Ook thuis kun je dus een indruk krijgen wat er achter het glas van de glazen kassen gebeurt. Veel leuker is het echter als je op de fiets springt en de fietsroute door het Westland rijdt.

Start- en eindpunt Route 3

ROUTE 3 start en eindigt op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Er zijn hier meerdere horecagelegenheden waar je welkom bent voor een hapje en een drankje, bijvoorbeeld Brasserie Mirell, Café de Slimmerick en Grand Café Restaurant Bij5.

1 | De Bakker Westland

Bedrijf: De Bakker Westland
Gewas: tomaten
Oogst: 37 miljoen tomaten

De Bakker Westland staat voor passie voor de smaak en liefde voor het product.

In de kas van 60.000 vierkante meter staan 225.000 planten. Daar groeien jaarlijks meer dan 37 miljoen tomaten aan. Onder het glas rijpen de trostomaten van het ras Ronvine met de juiste dosis licht en in balans met mens, milieu en maatschappij. De 5.000 hommels die in de kas vliegen bestuiven wekelijks ruim 1 miljoen bloemetjes. Daarna groeien de vruchten uit tot mooie uniforme tomatentrossen.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
De Bakker Westland tomaten westland route 3

2 | Nature’s Heat

Bedrijf: Nature’s Heat
Gewas: aardwarmte
Oogst: 16 Megawatt thermische energie per jaar

Nature’s Heat produceert aardwarmte in Kwintsheul.

Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een lokale en duurzame bron van energie waarbij nauwelijks CO2-emissies plaatsvinden. Er worden twee bronnen in de aarde geboord. Via één bron komt warm water omhoog. De warmte in het water wordt via een warmtewisselaar in de aardwarmtecentrale overgedragen aan het aardwarmte net. Het afgekoelde water gaat via de tweede bron weer terug de aarde in. Zo blijft het water in de aarde op peil.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal

3 | Plantanious

Bedrijf: Plantanious
Gewas: kamerplanten en bloeiende seizoensproducten
Oogst: 16 Megawatt thermische energie per jaar

Plantanious is gespecialiseerd in de teelt van kamerplanten en bloeiende seizoensproducten.

Bij Plantanious, het familiebedrijf van Joost en Freek doen en denken ze groen. Voor de teelt van hun kamerplanten en bloeiende seizoensproducten (waaronder ficussen en kuipplanten) maken ze gebruik van aardwarmte en zonnepanelen. Ze produceren volledig klimaatneutraal. Ze doen dit niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat ze streven naar een gezonde en mooiere wereld.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal

4 | L.A. van Schie tomaten

Bedrijf: L.A. van Schie tomaten
Gewas: tomaten
Oogst: 7 miljoen kilo per jaar

L.A. van Schie is gespecialiseerd in de teelt van losse tomaten.

L.A. van Schie teelt losse tomaten voor de Engelse markt. Die markt stelt zeer strenge eisen aan voedselveiligheid en daar is bij de bouw van de kas en de bedrijfsruimte rekening mee gehouden. Ze zijn aangesloten bij de telervereniging Oxin Growers. In 2011 hebben ze samen met 9 andere telers aardwarmte bedrijf Nature’s Heat opgericht. Sinds 2018 winnen ze geothermische warmte om de kassen te verwarmen.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
L.A. van Schie tomaten westland kassen route

5 | Villa Gerbera

Bedrijf: Villa Gerbera
Gewas: Gerbera’s
Oogst: 10 miljoen stelen

Villa Gerbera is gespecialiseerd in de teelt van kleurrijke en grootbloemige gerbera’s.

Dit derde generatie familiebedrijf heeft een assortiment van 46 verschillende gerbera’s, met voornamelijk exclusieve soorten. De bloemen worden met de hand geplukt. Duurzaamheid is in de teelt één van de belangrijkste speerpunten. Er wordt regenwater gebruikt, dat na gebruikt gefilterd en ontsmet wordt. Vanuit de Rotterdamse haven ontvangen ze CO2 voor de teelt van de planten. Door investeringen in de nieuwste technieken zijn onafhankelijk van netstroom en leveren ze zelfs aan zo’n 1.100 huishoudens.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Villa Gerbera kweker westland bloemen gerbera

6 | Forever Plants

Bedrijf: Forever Plants
Gewas: groene plotplanten
Oogst: 2,5 miljoen stuks per jaar

Forever Plants is gespecialiseerd in het kweken van tropische potplanten.

Forever Plants kweekt met passie en op een slimme, duurzame manier planten waarmee ze de wereld gezonder en gelukkiger maakt. Planten hebben bewezen gezonde effecten, zo zijn het natuurlijke luchtverfrissers in huis. Met het oog op de energietransitie maken ze nu gebruik van aardwarmte, een warmte-kracht-koppeling en zonnepanelen. Om hun planten te beschermen tegen plagen, maken ze gebruik van biologische gewasbescherming.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Forever Plants potplanten kamerplanten westland kassen route