Stichting Stelling 33 - Bunker

Stichting Stelling 33

In het Westland liggen ze soms wat verloren in de berm: bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom liggen ze uitgerekend daar en wat zijn de verhalen erachter?


Stichting Stelling 33

Stichting Stelling 33 geeft het erfgoed van de Atlantikwall met vernieuwende concepten betekenis. Dit doet de stichting door zowel bunkers als het landschap te ontwikkelen, samen met kunstenaars, architecten, ontwerpers, ecologen en onderzoekers. Zo wordt een van de meest tastbare herinnering uit de Tweede Wereldoorlog beter zichtbaar en in een hedendaags perspectief geplaatst.

In het Westland beheert de stichting twee stellingen: Stelling 46 en Stelling 34, beide onderdeel van het voormalige landfront van de Vesting Hoek van Holland. Hier heeft Stichting Stelling 33 met ruimtelijke ingrepen de herkenbaarheid van het verhaal in het landschap vergroot.

Stelling 46

Stichting Stelling 33 adopteerde Stelling 46 (Widerstandsnest 46) in 2020 van de gemeente Westland en hier is het landschap voor de helft hersteld. Dit nieuwe landschap refereert nu naar zowel de situatie tijdens als na de oorlog. Tijdens de werkzaamheden kwam ook onder het maaiveld een ‘weggewerkte’ mortierbunker tevoorschijn. Deze is met een grote kraan op het nieuwe landschap teruggeplaatst.

In de munitiebunker is een expositie te zien met het thema ‘Breekbaar Landschap’. Ook vaart er tijdens ‘Open Stelling’ een pendeldienst over delen van de oude tankgracht naar Stelling 34.

Stelling 34

Stichting Stelling 33 adopteerde Stelling 34 van het Hoogheemraadschap van Delfland. Hier zijn met een ruimtelijke ingreep de oorspronkelijke loopgraven weer zichtbaar gemaakt door deze terug te maaien in het graslandschap. Deze ‘groene loopgraven’ vormen nu wandelpaden die de bunkers weer met elkaar verbinden. 
De stelling is alleen geopend tijdens ‘Open Stelling’ vanaf Stelling 46 met een pendeldienst over delen van de oude tankgracht.

In de bunkers hangen objecten die inzicht geven in luchtfotografie door de Engelse Royal Air Force (RAF). Ook wordt het verhaal verteld van de ‘5 hanen boerderij’. Deze boerderij mocht in het schootsveld van de stelling aan de overzijde van de tankgracht blijven staan. Naar verluidt in ruil voor 5 hanen. Ook draagt de boerderij een bijzonder verhaal over desertie en onderduiken.

Bezoek de Stellingen

Tijdens ‘Open Stelling’ zijn beide stellingen geopend en verbonden met een pendeldienst over delen van de oude tankgracht.

In de bunkers is de expositie ‘Breekbaar Landschap‘ te zien. Hiermee wordt het verhaal verteld over het Westland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd doorkliefd met een 11 kilometer lange tankgracht.

Openingstijden

Bezoek de bunkers tijdens de Open Dagen of andere evenementen. Houd onze agenda in de gaten!

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Stichting Stelling 33. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

  Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


  teamuitje groep mensen op het strand tijdens teambuilding Bezoek Westland van Brink Outdoor

  Brink Outdoor

  Brink Outdoor is gericht op het aanbieden van buitensportactiviteiten voor jouw bedrijfs-, team-, vrijgezellen-, klassen- en familieuitje. We verzorgen heel veel spellen van kruisboogschieten, vlotbouwen, bijlwerpen tot aan Expeditie Robinson activiteiten.

  Leuke outdoor activiteiten voor iedereen!

  Het aanbieden van de activiteiten doen wij zowel recreatief als doelgericht. Bij ons ben je welkom met ieder doel. De doelen kunnen variëren van plezier, leiderschapskwaliteiten, groepscohesie, succes ervaring, educatie en ga zo maar verder. Kortgezegd, ieder doel is welkom en wij gaan er actief mee aan de slag!

  Wat is jouw doel?

  Actieve uitjes hoeven niet alleen leuk te zijn, maar leveren ook een grote meerwaarde. Wij willen een meerwaarde leveren door vooraf met de klant een doel te bespreken waaraan we samen gaan werken. Een doel kan plezier maken zijn maar ook het werken aan leiderschapskwaliteiten binnen de groep.

  Op elke locatie

  Wij voeren al onze activiteiten op locatie uit. Dit betekent dat wij onze materialen en enthousiaste instructeurs meebrengen naar iedere gewenste locatie. Van het strand van ‘s-Gravenzande tot de feestweek van De Lier of misschien zelfs in jouw achtertuin.

  Openingstijden

  Brink Outdoor is het hele jaar open voor reserveringen.
  Bekijk de website voor de mogelijkheden.

  Verstuur een e-mail

  Verstuur een mail naar Brink Outdoor. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

   Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


   raam met logo van Bistro De Herberg in het Westland

   Bistro De Herberg

   De Herberg is een moderne bistro te ’s-Gravenzande, geroemd om onder andere de spareribs, steak en biefstuk van de watergrill.

   Bistro De Herberg

   Bistro de Herberg wordt sinds 2007 gerund door twee enthousiaste ondernemers: chef-kok Robert van Triet en gastvrouw Michelle von Oven. Robert en Michelle runnen met veel plezier deze gezellige bistro in ’s-Gravenzande. Met hun jarenlange vriendschap, zakelijke enthousiasme en het trouwe team weten zij van De Herberg een daverend succes te maken.

   Als je op zoek bent naar een gezellige plek om goed te dineren, dan ben je bij dit leuke restaurant in het Westland ‘De Herberg’ aan het juiste adres. Neem een kijkje op de website en wordt verrast door de vele leuke mogelijkheden die de Herberg kan bieden voor een gezellige avond uit of thuis!

   Openingstijden

   Het restaurant is geopend van woensdag t/m vrijdag van 16.30 uur tot gezellig.

   Afhalen kan van woensdag t/m zondag van 16.30 tot 19.30 / 20.00 uur

   Maandag en dinsdag is de bistro gesloten.

   Verstuur een e-mail

   Verstuur een mail naar Bistro De Herberg. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


    glow in the dark bowlingbaan in een metalen loods met fel gekleurde bowlingballen in entertainment center The City in het Westland

    The City Food & Fun

    The City ‘Food & Fun’ is het grootste all-in-one Entertainment Center van Zuid-Holland. Voor elke groep en elke gelegenheid zijn er spectaculaire activiteiten te vinden in het filmdecor van The City.

    The City ‘Food & Fun’

    Voor ‘food & fun’ kom je naar The City, de meest spectaculaire stedentrip die je ooit zult maken.

    Versla elkaar op de unieke minigolf in ons stadspark. In de metro van The City, kun je bowlen met spectaculaire special effects. Speel een potje Jeu de Boules of kijk hoe vaak je elkaar kunt raken tijdens lasergamen. Overal in The City zijn prachtige decors te vinden voor unieke foto’s zodat jullie trip naar The City voor eeuwig vastgelegd kan worden.

    Jouw personeelsfeestje, vrijgezellenfeest, teamuitje of kinderfeestje wordt gegarandeerd een groot succes. Profiteer van Combi Deals, dus combineer activiteiten, reserveer een tafel in de horeca en zij regelen het ultieme uitje in The City!

    Voor feesten en uitjes van groepen groter dan twintig maken ze graag een arrangement op maat. Mail je wensen en ontvang binnen 24 uur een offerte.

    The City Food & Fun is toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over een invalidentoilet.

    Openingstijden

    Dinsdag: 17:00 – 22:00 uur
    Woensdag: 13:00 – 22:00 uur
    Donderdag:  17:00 – 22:00 uur
    Vrijdag: 14:00 – 22:00 uur
    Zaterdag: 12:00 – 22:00 uur
    Zondag: 12:00 – 22:00 uur

    Maandag gesloten

    Verstuur een e-mail

    Verstuur een mail naar The City Food & Fun. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

     Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


     eigenaren Kaspar Hamminga & Erik Ringelberg op de foto met surfplanken in de hand voor hun surfschool Dutch Surf Academy op het strand in het Westland

     Dutch Surf Academy

     De surfschool van Nederlands surfkampioenen!

     Dutch Surf Academy

     Erik Ringelberg en Kaspar Hamminga zijn professionele surfers en gecertificeerde surfcoaches. Samen zijn zij de trotste eigenaren van Dutch Surf Academy. Tussen de kustplaatsen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande ligt het mooie en rustige strand Vlugtenburg. Dit strand is een echt surfwalhalla en hier bevindt zich dan ook surfschool Dutch Surf Academy.

     

Iedereen kan leren surfen!

     Iedereen kan daar op een veilige en plezierige manier leren golfsurfen, ongeacht je leeftijd. Met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste tips sta je binnen no-time voor het eerst op dat surfboard. En dat is een moment dat je nooit gaat vergeten! Dutch Surf Academy biedt een uitgebreid assortiment aan surflessen aan. Zo verzorgen ze reguliere surflessen, groepslessen, privé surflessen, SUP-lessen, surfkampen en dagkampen.

     Verhuur

     Daarnaast verhuren ze bodyboards en SUP- en surfmaterialen.

     Openingstijden

     De surfschool is van april tot en met oktober dagelijks geopend. Bij twijfel kun je even bellen of WhatsAppen.

     Verstuur een e-mail

     Verstuur een mail naar Dutch Surf Academy. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

      Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


      wit plastc bakje met een frietje met ketchup en uitjes tijdens een rondvaart door het Westland

      Rondvaartbedrijf De Gantel

      In onze escaperooms staat een calamiteit centraal. Van het ontsnappen van gevaarlijke stoffen tot explosies. Op deze manier kan je gezinsuitjes, bedrijfsuitjes, vriendenuitjes, teambuilding of communicatietraining direct in de praktijk brengen! We hebben twee escaperooms: De Ramp en De Kwekerij.

      AC Escape

      AC Opleidingen is een opleidingscentrum met veiligheidsopleidingen voor bedrijven en particulieren. Sinds oktober 2020 hebben ze twee escaperooms ontwikkeld die passen binnen dit concept. Deze escaperooms gaan ze gebruiken in de opleidingen, maar gaan zijn ook te boeken als uitje.

      De Ramp

      In Naaldwijk heeft er een explosie plaatsgevonden. Veel panden in de omgeving zijn beschadigd en er zijn veel slachtoffers te betreuren. De hulpdiensten zijn in grote getalen aanwezig. Het laboratorium in Naaldwijk is ook beschadigd en de situatie aldaar is kritisch. In het laboratorium ligt een vaccin voor een ziekte en dit vaccin moet veilig gesteld worden. Het is dus van groot belang dat binnen afzienbare tijd de situatie in het lab onder controle komt en het vaccin aan de koerier wordt meegegeven.

      Er wordt een beroep gedaan op jou als burger om naar het lab te gaan en het vaccin binnen een uur aan de koerier mee te geven!

      De Kwekerij

      Het begint allemaal met een buurjongen die tijdens een potje voetbal zijn bal per ongeluk over de schutting bij meneer Zwinkels schopt. De jongen roept en klopt op de deur van meneer Zwinkels, maar hij krijgt geen reactie. De jongen denkt dat er iets ergs is gebeurd met meneer Zwinkels en vraagt jullie om hulp. Aan jullie de taak om te kijken hoe het met meneer Zwinkels gaat en om de bal terug te halen…

      Je gaat naar binnen en komt in de tuin van meneer Zwinkels terecht. Al snel kom je erachter dat meneer Zwinkels niet is wie hij lijkt… kom jij weer zo snel mogelijk naar buiten?

      Escaperoom reserveren

      Beide escaperooms zijn het leukst van 4 – 6 personen vanaf 12 jaar. Na overleg zijn kleinere groepen of jongere deelnemers ook denkbaar.
      Reserveren via 0174-643215. Eventueel ook op zondag open.

      Binnenkort kan je deze spannende Escaperoom boeken. Meer informatie volgt!

      Openingstijden

      Rondvaartbedrijf De Gantel verzorgt op verschillende data rondvaarten. Bekijk de website voor de mogelijkheden.
      Op zondag vaart De Gantel niet.

      Verstuur een e-mail

      Verstuur een mail naar Rondvaartbedrijf De Gantel. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

       Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


       bospad met aan het einde een boeren schuur met het bezoekerscentrum van het Staelduinse Bos in het Westland

       Het Staelduinse Bos

       Het Staelduinse Bos in ‘s-Gravenzande is het grootste bos van Westland, 95 hectare groot (inclusief de weilanden).

       Het Staelduinse Bos

       Het Staelduinse Bos is een kwetsbaar natuurgebied. Het is gelegen op eeuwenoude rivierduinen, die ontstonden langs de Maas. Pas vanaf ca. 1850 groeit er bos op dit duin.

       Een wandelbos

       In het bos is fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de Oude Hooislag, een pad dwars door het bos heen. Het is dus een heerlijk wandelbos met smalle paden, heuvelachtig en je kan er zo drie uur wandelen.

       Bunkers

       In de 2e Wereldoorlog hebben de Duitsers een flink aantal bunkers in het bos gebouwd. Nu zijn ze bij vleermuizen in gebruik als natuurlijke grotten. De bunkers zijn niet toegankelijk om verstoring van deze bijzondere dieren te voorkomen.

       Bezoekerscentrum d’Oude Koestal

       Het bezoekerscentrum in het Staelduinse Bos is het gehele jaar open op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

       In september en oktober ook op woensdag van 13:00-16:00 uur.

       Openingstijden

       Het bezoekerscentrum in het Staelduinse Bos is het gehele jaar open op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

       In september en oktober ook op woensdag van 13:00-16:00 uur.

       Verstuur een e-mail

       Verstuur een mail naar Het Staelduinse Bos. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

        Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


        interieur van restaurant Het Galjoen in het Westland met vierknte tafels en lichtbruine lederen stoelen

        Het Galjoen

        Het Galjoen in ‘s-Gravenzande zit aan het gezellige Marktplein. Men komt hier graag voor koffie met gebak, maar ook voor een lunch, borrel of een gerecht uit de houtskooloven!

        Het Galjoen

        In Het Galjoen is een leuke gevarieerde koffiekaart met verschillende koffie’s. Uiteraard met de bijbehorende gebakjes. Daarnaast is er een uitgebreide lunchkaart met diverse broodjes, salades, eiergerechten, warme gerechten én poffertjes! In de avond kun je genieten van heerlijke vis- en vleesspecialiteiten, seizoenspecials, vegetarische gerechten of een wandeling door de kaart. Ook voor een smaakvolle High Tea, heerlijke High Wine of High Beer kun je bij Het Galjoen terecht. Het restaurant beschikt over een kinderhoek, baby-verschoningsplek en mindervaliade toilet. Met dieetwensen, zoals gluten en lactose wordt uiteraard rekening gehouden.

        Open keuken

        Alle gerechten worden bereid in een half open keuken met een unieke KOPA houtskooloven. Aan de ‘Chef’s Table’ kun je met eigen ogen zien met hoeveel passie de gerechten worden bereid. Pure en verse producten zijn dé ingrediënten om tot een ware smaakexplosie te komen.

        Kom het bij ons proeven!

        Het Galjoen is toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over een invalidentoilet.

        Openingstijden

        Het Galjoen is geopend van 10.00 tot 22.00 uur.
        Dinsdag en woensdag gesloten.

        Verstuur een e-mail

        Verstuur een mail naar Het Galjoen. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

         Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


         bootje met mensen aan boord vaart langs bunkers tussen de glazen kassen in het Westland

         Bunkers in het Westland

         In Westland liggen nog een aantal bunkers van de Tweede Wereld Oorlog verscholen in het landschap. Benieuwd welke bunkers je kunt bezichtigen?

         Bunkers in het Westland

         Een groot gedeelte van het Westland waaronder het hele dorp ‘s-Gravenzande lag in de Tweede Wereld Oorlog binnen “Vesting Hoek van Holland”. Rondom deze vesting lagen allemaal bunkers, tankgrachten en versperringen. In het Westland lagen twee verschillende hoofdkwartieren van de Vesting waaronder één in het Staelduinse Bos. Op dit moment zijn er nog steeds allemaal bunkers verscholen in het landschap.

         Bunker bezoeken

         Wil je een bunker in Westland bezoeken? Dat kan! Er zijn diverse mogelijkheden, met en zonder een museumgids of tijdens een boottocht over de tankgracht. Tevens is er een speciaal educatie programma gemaakt: “sporen van oorlogen” , interessant voor de lagere scholen in de regio.

         Vesting Hoek van Holland

         “Vesting Hoek van Holland” is een initiatief van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en het Atlantikwall-museum. Beide musea zijn al jaren actief in het Westland en hebben hun krachten gebundeld. Deze gezamenlijke site is in samenwerking met diverse andere partijen gemaakt om bunkers, de tankgracht en de directe omgeving onder aandacht te brengen, samenhang aan te tonen en toeristen duidelijk te informeren.

         Openingstijden

         Kijk op de website van Vesting Hoek van Holland voor locaties en openingstijden van bunkers in het Westland.


         oude schaatsen hangen aan een touwtje aan een paal bij het westlands Schaatsmuseum in het Westland

         Westlands Schaatsmuseum

         Het Westlands Schaatsmuseum weet alles over de historie van het schaatsen! Het museum is ontstaan uit de verzameling van oprichter Jan Verbeek.

         Geschiedenis van het Westlands Schaatsmuseum

         Het Westlands Schaatsmuseum is opgericht door Westlander Jan Verbeek uit Naaldwijk. Vele jaren heeft Jan alles verzameld wat maar te maken had met zijn grote passie schaatsen en alles rondom ijspret, zoals sleeën en andere winterse objecten. Het begon als hobby, maar naarmate de jaren vervlogen bereikte zijn verzameling een zodanige omvang dat hij moest uitkijken naar een grotere ruimte. Zijn collectie verhuisde in 2002 naar de oude stal van de monumentale boerderij “De Vlietwoning” in Naaldwijk. Op 26 mei 2009 werd helaas een deel van deze boerderij door brand verwoest. Gelukkig is een groot deel van de collectie behouden gebleven.

         Nieuwe locatie

         Het Westlands Schaatsmuseum heeft een nieuwe locatie gevonden. In het najaar van 2022 zal het museum zijn deur openen aan de Parallelweg 43 in ‘s-Gravenzande.

         Openingstijden

         Het museum is op dit moment gesloten en zal in het najaar van 2022 haar deuren openen op een nieuwe locatie.

         Verstuur een e-mail

         Verstuur een mail naar Westlands Schaatsmuseum. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

          Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen