Kassen Route Westland - Route 2

foto: 4evergreen

Fiets Kassen ROUTE 2

In totaal zijn er 3 routes door het Westland die je meenemen langs grotere en kleinere glastuinbouwbedrijven. Dit is ROUTE 2. Je fietst vanuit Monster langs de kust naar het Staalduinse Bos, door de Opstal en de Baakwoning, en tot slot nog een mooie lus langs het Monsterse strand.

kaart met route 2 van de Kassen Route Westland
Kassen Route Westland – Route 2

Langs de route staat een aantal glastuinbouwbedrijven die zich verbonden hebben aan deze route. Bij ieder bedrijf op deze route staat een infobord voor de deur. Daar vind je QR-codes waarmee je meer te weten komt over die specifieke tuinder. Je gaat de kleine plantjes tegenkomen die je normaal alleen in Michelinster restauranten ziet, de mooiste bloemen en de gezondste groenten.

We hopen dat je op deze manier meer te weten komt over wat er achter het glas in het Westland gedaan wordt. We wensen je veel fietsplezier.

Deze route is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland.

Je kunt de route op meerdere manieren ontdekken:

  • via de gratis digitale route app Route.nl (te downloaden via de App Store of Google Play),
  • via de audiotour app izi.Travel (te downloaden via de App Store of Google Play) of
  • door het uitprinten van de PDF met routebeschrijving
  • door het downloaden van de GPX route

Klik op de onderstaande knoppen om de verschillende mogelijkheden te zien.

Deelnemende bedrijven in Route 2

Hieronder zie je langs welke tuinbouwbedrijven ROUTE 2 je meeneemt. Ook thuis kun je dus een indruk krijgen wat er achter het glas van de glazen kassen gebeurt. Veel leuker is het echter als je op de fiets springt en de fietsroute door het Westland rijdt.

Start- en eindpunt Route 2

ROUTE 2 start en eindigt bij The Vineyard. Bij deze horecalocatie bent u van harte welkom voor een hapje en een drankje. Op de terugweg loopt de route door het centrum van ‘s-Gravenzande en kunt u ervoor kiezen om daar te stoppen, bijvoorbeeld bij Eetcafé de Witte of Bistro De Herberg.

1 | 4evergreen paprika

Bedrijf: 4evergreen Paprika
Gewas: diverse pepers en snackpaprika’s
Oogst: 1,6 miljoen kilo per jaar

4evergreen Paprika is gespecialiseerd in het telen van paprika’s.

4evergreen kweekt en verpakt op zo duurzaam mogelijke manier paprika’s. Het vakmanschap en de passie maken 4evergreen een echte paprika specialist. Op deze locatie worden op dit moment oranje paprika’s geteeld. Op 5 andere locaties worden rode, gele en groene paprika’s geteeld. Het familiebedrijf wordt sinds 11 generaties geleid door de familie Grootscholte. De vers geoogste paprika’s liggen binnen 24 uur in de winkelschappen.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
oranje paprika aan de plant in een kas van 4evergreen in het Westland

2 | Noordam Plants

Bedrijf: Noordam Plants
Gewas: opkweken van groentenplanten
Oogst: 125 miljoen groenetnplanten per jaar

Noordam Plants is gespecialiseerd in het opkweken van groentenplanten uit zaad.

Onder ideale omstandigheden kweken ze bladgroenten en vruchtgewassen. Om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan wordt er gebruik gemaakt van moderne kassen met warmte-kracht-koppelingen, LED-verlichting en schermdoeken. Het water voor de planten wordt hergebruikt. Het opkweken van planten blijft ondanks alle installaties en computers mensenwerk.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal

3 | Fachjan

Bedrijf: Fachjan
Gewas: tropische groene planten, vruchtdragende bomen en struiken

Fachjan is gespecialiseerd in het kweken van tropische planten, vruchtdragende bomen en struiken tot 14m hoog, o.a. voor interieurs en projecten zoals tropische zwembaden en kantoren.

Grote (tot zeer grote) exemplaren worden bij Fachjan vaak geïmporteerd, andere worden gekweekt vanaf stekmateriaal. Fachjan is al 5 jaar 100% CO2-neutraal. Opwarming van de kassen gebeurt met aardwarmte en energie van zonnepanelen. De compensatie van CO2 gebeurt door het aanplanten van bamboe in Uganda. Fachjan compenseert daarmee 1,9 miljoen kilo CO2.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
tropisch planten en bomen in de kas van Fachjan in het Westland

4 | Vilosa

Bedrijf: Vilosa
Gewas: Kalanchoë en bijzondere seizoensproducten
Oogst: 18 miljoen planten per jaar

Bij Vilosa zijn ze specialist in het kweken van Kalanchoë.

Ze telen planten waar zij en hun kopers blij van worden. Potplanten met bijzondere kleuren en vormen, die een lust zijn voor het oog. Vilosa is een kwekerij met ambitie, waar met het ambacht van vroeger en de technieken van nu de beste kwaliteit planten gekweekt worden. Met hun milieucertificaten laten ze zien duurzaamheid uiterst serieus te nemen.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
tuinder met bak met kalanchoe in een kas van Vilosa in het Westland

5 | Daily Fresh Radish

Bedrijf: Daily Fresh Radish (J&D Grootscholten)
Gewas: Radijs
Oogst: 330 miljoen radijsjes per jaar

Daily Fresh Radish is gespecialiseerd in de teelt van radijs.

Gegroeid van 8.000 m2 glas, toen handwerk nog de norm was, naar 180.000m2 glas, met geavanceerde automatisering. Ze produceren zowel losse radijs als bosjes radijs. Naast de traditionele rode radijs telen ze nu ook speciale varianten als de witpunt radijs, witte en paarse radijs.Radijs is een gewas dat weinig energie vraagt; het gedijt goed zonder belichting en bij koude temperaturen. Die duurzame teelt vervult ze met trots.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Daily Fresh Radish Radijs westland tuinder kweker kassen route 2

6 | EveryD Flowers

Bedrijf: EveryD Flowers
Gewas: Germini’s en Gerbera’s
Oogst: 80 miljoen stelen per jaar

EveryD Flowers is gespecialiseerd in de teelt Germini’s en Gerbera’s.

Op 12 hectare kweekt EveryD Flowers jaarlijks meer dan 80 miljoen bloemen. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van drie bedrijven. Ze zijn lid van telersvereniging Colours of Nature. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Alle locaties zijn voorzien van LED-verlichting en een warmte-kracht-koppeling. Ook maken ze gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en doen ze aan biologische gewasbescherming.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
EveryDFlowers Westland gele bloemen werker in kas bloemen plukken boeket

7 | Koppert Cress

Bedrijf: Koppert Cress
Gewas: cressen, eetbare bloemen en bladeren

Koppert Cress is gespecialiseerd in de teelt van natuurlijke, innovatieve ingrediënten voor chefs

Gezond, vers en plantaardig. De missie van Koppert Cress is ‘let’s change the way we look at food’. Hun cressen, microgroenten en andere smaakmakers dragen daaraan bij. Met de natuur als hun belangrijkste leverancier en bron van inspiratie zijn ze daar zuinig op. Ze zijn ambitieus duurzaam en dragen met behulp van innovatieve technologie, ecologische middelen, passie en creativiteit bij aan het herstel van onze aarde.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Koppert Cress Cressen chefkok westland

8 | Van den Ende Rozen

Bedrijf: Van den Ende Rozen
Gewas: rozen (Red Naomi!)
Oogst: 28 miljoen stelen per jaar

Van den Ende Rozen is gespecialiseerd in de teelt van ‘Red Naomi!’ Rozen.

Dit familiebedrijf, waar inmiddels naast de oprichter Hans van den Ende ook zijn zonen Sam, Tim en Bob werken, kweekt in een moderne kas van 7,8 hectare het top ras in het rozensegment: de Red Naomi! Ook de bedrijfsvoering voldoet aan de hoogste eisen, zowel qua klimaat, energiebesparing als milieuvriendelijkheid. Ze zetten in op telen met de minste milieubelasting.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Van den Enden Rozen westland kweker route 2 kassen

9 | Lugt Lisianthus

Bedrijf: Lugt Lisianthus
Gewas: Lisianthus
Oogst: 55 miljoen takken per jaar

Lugt Lisianthus is gespecialiseerd in de teelt van Lisianthus.

In dit meer dan 100 jaar oude familiebedrijf werken drie boers samen. Sinds 1993 richten ze zich op het telen van Lisianthus. Het Nieuwe Telen, het gebruik van Ledverlichting en aardwarmte maken onderdeel uit van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast doe ze mee met de RainLevelr van het Hoogheemraadschap van Delfland, waardoor het Westland droge voeten houdt.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
lisianthus in de kas van Lugt Lisianthus in het Westland

10 | Opti-flor

Bedrijf: Opti-flor
Gewas: Orchideeën
Oogst: 7 miljoen planten per jaar

Opti-flor is gespecialiseerd in het kweken van orchideeën.

Met ruim 25.000 soorten is de orchidee één van de grootste plantenfamilies op aarde. De vele variaties van de orchidee inspireren hen continu om nieuwe facetten van die schoonheid te ontdekken. Opti-flor is geboren uit de droom om iets echt bijzonders te creëren, vooral anders dan anders. Ze creëren unieke orchideeën collecties van onovertroffen 5-star kwaliteit. Dit doen ze elke dag beter en herkenbaar anders, zodat consumenten genieten van de meest bijzondere orchideeën, thuis of op het werk.

Link naar videoLink naar achtergrondverhaal
Opti-flor orchideen kweker westland kassen